На 13. 03. 2020 г. с решение на здравния министър бяха затворени много търговски обекти, с цел да се ограничи разпространението на Covid-19. Дали мярката е правилна или не е отделна тема, но в случая същественото е, че Covid-19 зарази и бизнеса, който и без това не беше в ”цветущо здраве” и постави много български производители и търговци на ръба на оцеляването. Тези от тях, които успяха да реорганизират бизнеса си и да продължат да работят дистанционно запазиха надежда, че след като всичко това приключи, ще могат, макар и трудно, но все пак да си стъпят на краката, но на мнозина, естеството на чиято работа не позволи дистанционна работа, се наложи да вземат тежки решения – неплатени отпуски, съкращение на персонал и дори закриване на фирми и освобождаване на наети търговски площи. За броени дни българският бизнес стана заложник на пандемията, ситуация, в която много хора се оказаха неподготвени и това им костваше работата.

 

На този етап за всички нас е най-важно да опазим живота и здравето си и тези на близките ни, затова мълчаливо приемаме ситуацията и се молим да приключи скоро, но страховете ни не са само от коронавируса, а най-вече от икономическите последици, които той ще нанесе. Финансисти прогнозират, че поне една, две или повече години ще отнемат на икономиките на различните страни, за да се съвземат от удара. Всички сме наясно, с потенциала на държавата да обезщети и да подпомогне ощетения бизнес и ясно си даваме сметка, че пак ще трябва да се оправяме, който както намери за добре. В тези условия всеки е длъжен да помисли сам за себе си, за близките си и за обществото като цяло, т. като от бизнеса му и от решенията, които сам взема за обезпечаването му, зависят прехраната и бъдещето на семейството му, и на семействата на наетите от него служители. ДНЕС е времето, когато трябва да помислим за бъдещето си, за това как да направим бизнеса си независим, как да го обезпечим, така че да не изпадаме в подобно безпомощно състояние, как да станем по-устойчиви в развитието си и как да гарантираме на себе си и на хората, които зависят от бизнеса, който ръководим.

 

До вчера всичко ни изглеждаше лесно: „имам магазин, имам стока, който ме търси ще ме намери”, макар че и тогава се оплаквахме, че наемите са високи, че клиентите нямат пари, че няма качествена работна ръка, че данъците и таксите ни връщат отново на изходна позиция, но като че ли се успокоявахме от това, че все пак ни има, че всеки ден отваряме магазинчетата си и все по нещо „капе” в касичката. Но ето, че днес, дори онези трудни моменти ни се виждат приемливи, т. като магазините ни са затворени, клиентите дори да имат пари, са принудени да стоят в домовете си, стоката, която вече сме предплатили залежава и вероятно няма да се продаде, защото сезонът и минава, наемите си вървят, такси, данъци, кредити и сметки не чакат, а ни припират и отнемат съня ни. Служителите ни се редят на опашки пред бюрото по труда и очакват от нас да им платим заработените последни възнаграждения, а самите ние не знаем кога отново ще имаме постъпления, с които да посрещнем своите нужди.

 

Добрата новина е, че не всичко е загубено. Все още има шанс да спасим бизнеса си и да продължим да работим и да печелим, дори в условията на карантина. Някои от по-находчивите търговци отдавна са осъзнали, че живеем в едно високотехнологично време, което дава възможност на хората чрез различни мултимедии и чрез силата на интернет да достигаме до своите потенциални клиенти. И без това повечето от потребителите са в домовете си, пред компютрите и пред телефоните си, така че това е една възможност, от която всеки търговец може да се възползва. Сега е времето да проявим гъвкавост и адаптивност и да потърсим нови канали за реализация на стоката или продукцията си. Бързо и сигурно нашите послания могат стигнат до потенциални клиенти, и то не само от нашата улица, квартал, гради или дори държава. Интернет ни прави достъпни за клиенти от цял свят. Интернет търговията не е от вчера и е все по-предпочитан начин за пазаруване. Бързо, сигурно и удобно, в комфорта на дома си, хората могат да разгледат асортимента, който им предлагаме, да поръчат и да получат своите поръчки, като това ще ни донесе не само печалба, но и ще ни помогне да спестим от наем и други режийни разходи. Един онлайн магазин многократно повишава клиентопотока, т. като прекрачва пространствените ограничения и прави бизнеса ни по-глобален, по-достъпен и по-успешен.

 

Днес е времето, в което трябва да се освободим от оковите на навика, на предразсъдъците си и консервативните подходи в търговията и да последваме новите тенденции, новите канали за правене на успешен бизнес, а именно да преместим бизнеса си в един по-глобален, всеобхватен, безграничен свят, а именно светът на онлайн търговията, където всички активни потребители могат да са наши клиенти. Днес е времето, когато трябва да дадем крила на бизнеса си и да го оставим да „прелети” над ограниченията не само от наложената карантина в момента, но и на ограниченията на една срината икономика, пред която неминуемо ще бъдем изправени, когато коронавирусът си отиде. Да свалим маската от бизнеса си и да му позволим да диша!

Автор: Анета Ангелова

 

Те вече работят онлайн

portfolio-izrabotka-na-sait
portfolio-izrabotka-na-sait
portfolio-izrabotka-na-sait

Изпратете своето запитване сега!